Μενού Κλείσιμο

Ψυχίατρος – Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής – Ψυχαναλυτής: Σε τί διαφέρουν;

Εάν επιθυμείτε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις διαφορές ανάμεσα στους επαγγελματικές αυτούς. Ο ψυχίατρος είναι και ο μόνος επαγγελματίας που μπορεί να χορηγήσει φάρμακα, γιατί είναι ο μόνος που είναι γιατρός. Ο Ψυχολόγος δεν δίνει φάρμακα, και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, θα πρέπει να συνεργαστεί με ψυχίατρο.

Επίσης, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλοι οι ψυχολόγοι δεν είναι ψυχαναλυτές, ούτε όλοι οι ψυχαναλυτές είναι ψυχολόγοι (προσοχή σε επαγγελματίες που δηλώνουν ψυχοθεραπευτές χωρίς να είναι ψυχολόγοι ή ψυχίατροι). Υπάρχει ψυχολόγος (με κατεύθυνση κλινική, σχολική, υγείας, κοινωνική, αναπτυξιακή, κλπ ή και χωρίς κατεύθυνση, δηλ. μεταπτυχιακό) ο οποίος με την κατάλληλη μετεκπαίδευση γίνεται ψυχοθεραπευτής. Ο ψυχοθεραπευτής λοιπόν, έχει μια θεωρητική προσέγγιση την οποία ακολουθεί και ανάλογα με την οποία χρησιμοποιεί τεχνικές ώστε να προβεί στην κατανόηση του θεραπευόμενου αλλά και τη θεραπεία του. Μία από αυτές τις προσεγγίσεις είναι η ψυχανάλυση. Εκτός λοιπόν από την ψυχαναλυτική ή ψυχοδυναμική θεραπεία, υπάρχει πληθώρα ψυχοθεραπειών μεταξύ των οποίων η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, η θεραπεία σχημάτων, η συστημική, η gestalt, η υπαρξιακή.

Κάποιος που χρειάζεται να λάβει θεραπεία θα πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό ψυχικής υγείας που να είναι ψυχολόγος ή ψυχίατρος.